Om os

Autoriseret klinisk diætist

Der er ca. 350 kliniske diætister i Danmark. Mange er ansat på hospitalerne. Stadigt flere kliniske diætister samarbejder direkte med praktiserende læger; eller har egen klinik. På nuværende tidspunkt har ca. 30 diætister privat praksis fordelt over hele landet.

Uddannelsen til diætist er baseret på fag som biokemi, fysiologi, ernæringslære, sygdomslære, psykologi og formidlingsteknik.

Uddannelsen varer 4-5 år. Den er sammensat af en grunduddannelse enten som økonoma eller ernærings- og husholdningsøkonom, samt en overbygning fra Uddannelsescenter i Ernæring og Husholdning ved Århus Universitet. Afsluttes med et års praktik, inden opnåelse af autorisation.

Kliniske diætister er den eneste faggruppe i Danmark, som har en naturvidenskabelig uddannelse i behandling af ernæringsrelaterede sygdomme, og med en dybtgående viden om sammenhænge mellem mad, sundhed og sygdom.

Typiske arbejdsområder er behandling af patienter, hvor kosten har en central betydning: Diabetes, overvægt, hjertekarsygdomme, nyresygdomme, kræft, allergi, og fejl-/underernæring.

  • Kliniske diætister varetager undervisning af andre personalegrupper.
  • Kliniske diætister varetager desuden ernæringsforskning.
  • En klinisk diætist er en specialuddannet ernæringsvejleder
  • En klinisk diætist har autorisation udstedt af Sundhedsstyrelsen ifølge Lov nr. 307 af 24. april 1996.

Det betyder, at loven forbyder, at andre end autoriserede diætister må kalde sig klinisk diætist – eller diætist.